29 september 2014

Laste käsitööd

 Käsitöö algab neljandas klassis poole aasta pealt ja kestab kuni 9.klassi poole aastani. Poistel siis tööõpetus. Aga see pole kohustuslik. Poisid võivad valida ka käsitöö (seda vist meie koolis juhtunud ei ole :)) ja tüdrukud võivad valida tööõpetuse. Mitmed tüdrukud õpivadki tööõpetust. Muidugi kui sa oled juba midagi valinud siis pärast enam ümber vahetada ei saa kuna tööõpetuses on tööpinke täpne arv ja kui sa pole tööõpetust algusest peale õppinud ei tea ka algõpetusest ja tööohutusest midagi. Aga kokandust saavad mõlemad, nii poisid kui tüdrukud.
Samuti on ka mingis klassis projektiõpe kus kõik lapsed saavad mõlemat õppida, proovida teha.

Johanna tehtud nukk eelmisel aastal (5.klassis) Kõik tegi ise, õmbles, tikkis, tegi juuksed. Johanna õmbles ka ühe nukuseeliku aga seda ma unustasin pildistada.

Laura kootud kindad. Äkki oli see 6.klassis, vist.

Laura tehtud märkmik.  8.või 9.klassis.

Marta on ka juba märkmeid teinud :)

Laura heegeldatud tekike. See oli ta viimane töö.

Johanna kootud torusaall, eelmisel aastal. Kord kitsam, kord laiem. Algajatel ongi vist täpse silmustarvuga kudumine keeruline. Kord tuli neid juurde, siis kadus ära. Aga täiesti ise kudus. Vahest aitasin mõnda parandust teha või kadunud silmust üles korjata. Ma pole põhimõtteliselt oma laste käsitööd ise aidanud teha. Tean et mõned emad seda teevad :)

Laura tikitud nõelapadi. 7.klassis vist.

 Laura projektitöö. Mis pidi hõlmama nii tööõpetust kui ka käsitööd. Pakutrükk. Kõigepealt voolis puust paku ja pärast trükkis sellega pluusile pildi. pluusist kahjuks praegu pilti pole.


Laura trikotaazpaelast punutud. Pidi tulema vaip, aga ei jõudnud valmis, sai siis toolikatte :)

 Johanna linik (pole ka päris valmis, ääred on tegemata) kui ma õigesti mäletan on see Rootsi põimtehnikas. Ma alguses kirjutasin et Laura aga siis meenus et see vist ikkagi Johanna tehtud :)



See siis ma ei tea kumma tikkimise proovitöö





Laura kootud müts.

Neid töid on kindlasti veel. Johannesel ka algas eelmisel aastal tööõpetus ja tal tehtud juba puust nii mõnigi asi.



3 kommentaari:

Alice ütles ...

Nagu vaataks oma kooliaja töid :) Kõik täpselt samad asjad :) Nukku ma ei teinud, aga selliste nuku juuste tehnika järgi tegin kaks pilti pildiraamide sisse (idee sain mingist Saksa ajakirjast ja õpetaja oli ka sellest väga vaimustatud.
Kindad kudus suuremalt osalt muidugi ema ja pärast läksid veel Tallinna Lasteloomingu majja näitusele :)

Kersti ütles ...

Mul on selgelt meeles kui tegin rüüutehnikas patja. Ei tea kas enam oskangi. Mäletan kui õmblesin kitlit ja põlle. Ah-jaa Johanna õmbles ka põlle.
Need nuku juuksed on tegelikult tavaline harutatud lõng õmmeldud pähe. Mul oli veel nii hea meel et terve suur kera mõttetut lõnga sai ära kasutatud :)

Riina ütles ...

Juudas. Tublid lapsed.
Mulle ei meeldinud absoluutselt käsitöö. Ei mingit kudumist, heegeldamist v tikutamist. Õmmelda meeldis, sai isegi mõni asi õmmeldud. Ja hiljem tuli söögitegemine, mis mulle ka meeldis.
Käpikuid pidime kuduma, siis kudusin ühel käpikul sooniku, ülejäänud tegi vanaema, pöial jäigi tegemata ja teine samuti :D Mul polnud püsivust ja kui midagi sassi läks (alati läks) siis viskasin asjad nurka ja kogu moos. Saingi vist läbi tänu sellele, et tegin mingeid kirjalikke töid.