29 juuli 2020

Ida-Virumaa reis - 1.päev

 Tänu koroonale otsustasime ära jätta plaanitud Poola reisi ja tühistasime juba varakult oma broneeringud. Selle asemel sõitsime Ida-Virumaad avastama.
Et päev raisku ei läheks tuleb juba ärgata kell 5 ja kell 6 startida et jõuda 6.30 praamile.
Reisisime koos Tiidu õe ja tema mehega, viimase õega ja minu sõbranna perega. Kokku oli meid 12.


Kella 11 ajal olime juba Arturi baaris Rõmedal kus saime kokku ühe osa reisikaaslastega. Teine osa liitus meiega alles öösel kuna nende perepoeg realiseeris oma langevarjuhüppe kinkekaarti ja seal venis väga pikaks.


 eesel :)


Teepeal põikasime läbi Rakvere vallimäelt







 kuni me pilti tegime, läks üks Läti pere viisakalt härja taha peitu :)







Valaste juga - Eesti kõrgeim. Imeline koht. 


Alla ja ka pärast üles viis 377 trepiastet


Vaade maakera 400 000 miljoni aasta jooksul tekkinud kihtidele















 Marta tegi ka oma torni





 väike jäätisepeatus Toila bussipeatuses

Peale kämpingusse registreerimist seadsime end Narva poole

Victoria Bastioni Kasematid

Esimesed Narva bastionid rajati 1630. aastatel.
Uus etapp Narva bastionide ehituses algas 17. sajandi lõpul, mil oma plaani Narvat ümbritseva kaitsevööndi rajamiseks esitas tuntud sõjaväeinsener ja arhitekt Erik Dahlberg, kes juhatas kaitserajatiste ehitamist Rootsi sõjaväes.
Dahlbergil kulus Narva bastionivööndi rajamiseks 22 aastat. Rootsi kuningakassast eraldati selleks tolle aja kohta kolossaalne summa. Ehitusel töötas kuni 3000 meest aastas – põhiliselt sõdurid, kes saadeti selleks igal kevadel Ingerimaalt kohale.

Rootslased alustasid Narva bastionide ehitamist 1682. aastal. Ka 1700. aastal alanud põhjasõda ei peatanud tööde käiku. Pärast seda, kui Peeter I väed vallutasid Narva 1704. aasta augustis, jätkasid bastionide ehitamist venelased, tehes seda samuti Dahlbergi projekti alusel. Venelased viisid Narva kaitserajatiste ehitamise ka lõpule.
Viimast korda olid kaitserajatised lahinguvalmiduses aastatel 1853−1856 toimunud Krimmi sõja ajal, mil kardeti Inglise armee tulekut Narva jõele.
1863. aastal anti Narva bastionid üle linnale rahuotstarbeliseks kasutamiseks. 19. sajandi lõpul rajati kõigile bastionidele linnapark.

Bastionide välismüürilt mõõdetuna on Narva bastionivööndi kogupikkus üle nelja kilomeetri. Bastionide sisemuses paiknevate käikude kogupikkus on peaaegu poolteist kilomeetrit.
Praegu võib Narvas näha bastione Victoria, Pax, Triumph, Gloria, Honor ja Fortuna ning poolbastione Spes ja Kristervall.

Info siit












 kaasa anti meile audigiid

Edasi käisime Narva promenaadil Venemaad vaatamas




Narva Jõesuu jõgi

 seal vist midagi põleb ...



Narva- Jõesuu meri ja rand




Sillamäe promenaad




Kui me vahepeal käisime kämpingutesse sisse registreerimas, tõstis Marta oma koti kämpingusse ja Narva-Jõesuu randa jõudes polnud tal ujumisriideid kaasas. Oi seda õnnetut last ...
Ja et sai Martale lubatud ujumist, läksime päikeseloojangu ajal Toila randa. Isegi mina käisin vees vaatamata sellele et vesi tundus algselt väga külm. Aga mida kauem vees olin seda mõnusamaks läks. Hea et ära käisime sest juba järgmisel päeval vohas seal sinivetikas.




Kommentaare ei ole: