26 märts 2014

Gümnaasiumisaaga

Kuna Laura lõpetab põhikooli, tuleb nüüd otsustada mida teha edasi. Kohustuslik haridus on tal käes ja võiks ka minna lihtsalt eriala õppima kui oleks teada mida. Tal pole veel õrna aimu ka mida edasi teha. Minul ka polnud 15-aastasena.
Nõustamisfirma tehtud tööalase suundumuse küsimustik ja vestlus tõi välja et Laurale sobiks kõige rohkem sotsiaalne suundumus mis viitab inimese üldisele kaasaelamisvõimele, empaatiale ja abivalmidusele :) Seal oli veel pikk jutt selle kohta, aga erialalt sobiksid talle õpetamise, tervishoiu, nõustamise, sotsiaaltöö ja klienditeenindusega seotud valdkonnad. Toon välja mõned ametid: õpetaja, lasteaednik, lapsehoidja, koolitaja, nõustaja, kirikuõpetaja :), arst, ämmaemand, põetaja, psühholoog, psühhoterapeut, psühhiaater, sotsiaal või noorsootöötaja, logopeed, giid, stjuardess, klienditeenindaja. Teades Laurat, on see tõesti nii.
Nii et polegi eriala mis teda huvitaks ja mida saaks õppida ilma kõrghariduseta. Et siis vaja minna gümnaasiumisse mis annab ka 3 aastat lisaaega jõuda mingile selgusele.
Nüüd oleme väikese probleemi eest kuna meie praegune kool otsustas õpilaste vähesuse tõttu mitte avada 10.klassi. Laura klassis on 16 õpilast ja siia gümnaasiumisse oleks neist jäänud 8... Plaanis on küll avada Hiiumaa Riigigümnaasium mis oleks eraldi õppeasutus. Eraldi põhikoolidest, aga see saab teaoks alles aastal 2016, isegi maja pole veel, hakatakse alles ehitama. Ja teise Hiiumaa kooli ei taha millegipärast neist keegi minna.

Seetõttu möödus terve Laura koolivaheaega mööda Gümnaasiume sõites ja katseid tehes. Esimene katse toimus Tallinnas kus 4 kesklinna kooli tegid ühiskatsed. Laura esimene valik oli 21. kool, teine valik Inglise Kolledz ja kolmas: Tallinna Reaalkool. Homme on siis tõehetk kus selgub, kas pääses edasi vestlusvooru.

Reedel toimusid katsed Nõo Reaalgümnaasiumis. Sinna tahtis Laura minna ise ja organiseeris ka ise endale transpordi - läks koos klassivennaga. Kui kuskil peab juba hommikul kohal olema, siis tänu saarel elamisele peame kohale juba minema päev varem. Eriti Nõosse, kuna see on ikka väga väga kaugel ... Koolil on küll ühiselamu aga kuna oli koolivaheag, oli ühiselamu suletud. Õnneks sain läbi tuttava ööbimiskoha Laurale. Laps on ikka suureks saanud, oli nõus täiesti võõra inimese juurde ööseks minema, ilma ühegi vastuväiteta. No katsetele ta tahtis minna, ja muudmoodi ju ei saanud.
Ta sattus väga väga toreda pere juurde. Talle oli kook küpsetatud, lapsed olid talle meisterdanud talismanid kaasa ja hommikul saadeti ta isegi kooli ära :)  Katsed läksid tal enam-vähem, oli raskemaid asju, kergemaid asju. Kui Tallinnas oli konkreetselt eesti keel, matemaatika, füüsika ja inglise keel siis Nõos oli küsimusi ka ajaloost ja midagi veel siit ja sealt. Tulemused saab teada mais ... mis on väga kummaline kuna kui ta peaks Tallinnasse sisse saama, siis ta peab otsustama juba 30.aprilliks ...
Nõo Gümnaasiumis on tasuta ühiselamu ja koju-kooli sõit makstakse ka kinni.

Talismanid

Kolmas katse oli natukene meie pealesurutud - Noarootsi Gümnaasium. See on ka riigigümnaasium ja tasuta elamine ja Haapsalust viib sinna ka tasuta buss. 
Ta oli just õhtul jõudnud Nõost ja järgmisel hommikul vara pidime hakkama Noarootsi sõitma, pealegi oli Laura veel veidi tõbine ka ... Noarootsis on katsed veel ka juunis ja Laura oleks läinud juunis aga me arvasime et parem on kohe ära teha, mis tehtud see tehtud. 
Viisime oma haige lapse jälle katsetele higistama ja ise läksime samal ajal Nõvale tädile külla :) Seal katsetel pidi ka kirjandi kirjutama. teemasid ma praegu ei enam ei mäleta. Samuti oli kohe ka vestlus. Neile oli väga meeldinud et Laura kannelt mängib ja tundus et Laura neile üldse meeldis.
Meile meeldis Noarootsi väga, juba see et ta on ikka nii lähedal, jõuab kohale 2-tunniga, kui Nõosse peab sõitam 6 tundi ... Koolimaja on vana mõisahoone mis on korralikult korda tehtud. Noarootsis pannakse põhirõhk keeltele, õpetatakse ka rootsi keelt. Tulemused saab teada 1.aprillil.

Eks nüüd ootame vastused ära ja vaatame mis saab. Meil on oma eelistus olemas :) aga vaatame siis kuhu ja kas ta üldse sisse saab ja mida ta ise otsustab.

Pilte Noarootsi Gümnaasiumist:
 






11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Milline ärev aeg. Hoian pöialt.

Alice ütles ...

Laura on nii tubli tüdruk, et ma olen kindel et ta saab sisse just sinna kooli mis talle õige on :)
Kas ta hakkab siis ühikas kooliajal elama?

Kersti ütles ...

Tänan.
Nõos ja Noarootsis hakkaks elama ühikas. Tallinna koolidel ühikas puudub ...

Kersti ütles ...

Laura sai kahes Tallinna koolis teise vooru. Tallinna 21.Kool ja Inglise Kolledz. 01.aprillil ja 07.aprillil tuleb siis jälle Tallinna tee jalge alla võtta :)

Alice ütles ...

No näed siis. Väga tubli! Ja kui saab sinna sisse kas siis hakkab vanaema juures elama kooli ajal?

Kersti ütles ...

Vot sellega olekski probleem ... ta ei mahuks sinna, Tiit ju ka seal. Tal poleks mitte mingit omaette kohta. Muidu 4 inimest kolmetoalises ok, kui nad oleksid ühest perest :)

Alice ütles ...

Las läheb siis Tarja ema juurde elama :) Tal arvatavasti tube üle :)

Kersti ütles ...

Me saaks teha magamistoast otse ukse :P

Kersti ütles ...

Nüüd on teada et Laura sai sisse Noarootsi Gümnaasiumisse. Seal mingit teist vooru enam pole. Ta on kooli nimekirjas kui seda soovib. Otsustama peab 1.maiks :)

Kersti ütles ...

Tallinna 21.Koolis vestlusel käidud. Vestlus toimus inglise keeles. Laura inglise keel olevat päris hea olnud :) Nüüd jälle ootamist.

Kersti ütles ...

Nüüd siis kindel koht kahes koolis: Noarootsi Gümnaasium ja Tallinna 21.Kool. Nõo Reaalgümnaasiumist pole veel vastust ja Inglise Kolledzis ootab ees vestluse voor.