29 aprill 2014

Gümnaasiumisaaga lõpp.

Valik oli väga raske nii Laurale kui meile. Meil oli muidugi oma eelistus kohe olemas. Meie arvasime et Laurale sobib rohkem vaiksem ja väiksem keskkond, nagu tal praegu on. Me arvasime et elada omaette väiksemas kommuunis annab talle erakordse kogemuse. Suurlinnade tuledesäras jõuab ta elada ja õppida kasvõi oma elu lõpuni, arvasime et need järgnevad kolm aastat võiks tal olla veel lihtsamat elu, et ei pea veel ennast tõestama igaühele ja igal sammul. Saab olla see kes ta on. Ja kuna ta on tark tüdruk saab ta soovitud hariduse piisaval tasemel igas koolis. Et kes tahab õppida saab õppida igal pool. Nii arvan mina.

Laura käis kokku kolmedel katsetel, ja ta sai sisse igale poole : Tallinna 21.Kool inglise süvaõppega klassi, Noarootsi Gümnaasiumisse ja Nõo Reaalgümnaasiumisse.

Laural ongi tugevamad küljed inglise keel, eesti keel ja kirjandus ning reaalained. Et kas aineid on veel? :) No loodusteadused nagu geograafia, bioloogia pole eriti tema ala :)

Oma tulevikku soovib ta praegu siduda inglise keelega seetõttu kaalus ta väga tõsiselt Tallinna. See oleks aga tekitanud palju lisajama mitte ainult meile vaid ka talle. Elukoht, transport ja veel palju muud.

Nõo Reaalgümnaasiumi tulemused tulid alles täna. See oli küll meeldiv üllatus et ta sai sissesaamiseks nõutud 64-st punktist 75 punkti. Nõo on väga hea kool, aga ikkagi väga väga kaugel.

Täna läks siis posti avaldus Noarootsi Gümnaasiumisse.

Mina olen rahul, kohe kuidagi kergem on, nagu kivi oleks langenud südamelt :)
See kool on meie kodule kõige lähemal, sõidud makstakse kinni, elamine on tasuta ja veel veetakse lapsi teatritesse ja muudele üritustele. 
Ma arvan et ka Laura jääb rahule oma valikuga ja ega see rootsi keel ja põhjamaade ajalugu ka mööda külgi maha ei jookse.

Nüüd veel kuu aega pingutamist 9.klassis, 3 eksamit ja saab hakata suve nautima.

4 kommentaari:

Alice ütles ...

Olen kindel, et tegite õige otsuse. Minu arvates see sinu analüüs on väga hea ja õige. Ta on teil nii tubli, et tõesti ei tee vahet kus õpib kuna ta kindlasti lööb elus läbi igal pool kuhu ta elu teda viib.

Kuidas nii, et elamine on tasuta ja reisimine makstakse kinni? Et kooli poolt siis või? Toit ka või?

Kersti ütles ...

Noarootsi on riigigümnaasium ja riik maksab kinni elamise ja koju-kooli sõidu, söögi eest peab ise maksma. Samuti on riigigümnaasium ka Nõo Reaalgümnaasium ja 3 tk peaks Eestis veel olema: Jõgeval, Viljandis ja Haapsalus. 2016 plaanitakse avada ka Kärdlas riigigümnaasium.
http://www.riigigymnaasiumid.ee/

Alice ütles ...

Kas ülejäänud on siis erakümnaasiumid koos õppemaksuga?

Kersti ütles ...

Ei, õppemaksu pole kuskil. No erakoolides on, aga ma ei tea ühtegi ... Aga teised on omavalitsustele kuuluvad koolid, nt Tallinnale või Käina vallale ja vald peab ise kooli pidamisega toime tulema. Riik maksab ka muiduge natuke igale lapsele pearaha. Käinas pandigi gümnaasiumi osa kinni, kuna 10.klassi soovijaid oli vaid 8, ja riik maksakski pearaha vaid kaheksale lapsele ülejäänud osa, õpetajate palkadeks, elektriks ja muudeks kuludeks peab vald ise oma vahenditest leidma. Samuti pole tasuta ühiselamuid ja ei maksta kinni koju sõitu, aga õppemaksu ka pole.