15 november 2019

Avatud talude päev

 Kui me muidu oleme käinud kitsi, lambaid ja lehmasid vaatamas siis sel aastal käisime natuke teistmoodi taludes.

Kõigepealt külastasime Tatermaa taimeaeda kus müüakse kõiksugusid taimi. Avatud talude päeva puhul oli ka perenaise enda koduaed avatud ja kõik huvilised said seal ringi uudistada.










Kohe seal kõrval on Kuriste kirik mille uksed olid ka kõigile avatud.

EAÕK Hiiumaa Jumalasünnitaja Sündimise kirik Kuriste külas valmis 1873.a
Historitsistlik maakividest kirik rajati saarele usuvahetusliikumise käigus. Ehituskivid toodi Riiast. Ikoone ning liturgilisi tekstiile XIX sajandi lõpust – XX sajandi algusest. Maakivihoone kiriku kõrval on kunagine preestrimaja.
Kirik on ainuke Hiiumaal täiesti säilinud õigeusukirik, kus toimuvad ka jumalateenistused.





 Pilt internetist  https://www.puhkaeestis.ee/et/kuriste-kirik

Teepeale jäi ka Kroogi talu majamuuseum. See maja on täiesti autentsena säilinud. Muul ajal praegu seda muuseumi külastada ei saa.
 
Laevapuusepa Mihkel Kiibuse 1936. aastal valminud elumajaga talu asub Valgu külas. 1988. aastal pärandas tema tütar Helma selle muuseumile.
Kiibuste maja räägib meremehe kodust 30. aastatel, pere lagunemisest sõja ajal, küüditamisest ja sellele järgnevast nõukogudeaegsest eluolust. Siin on peatunud ajalugu, kus inimeste lahkumise järel 1988.a. pole midagi muutunud.
 Suvel on Hiiumaal väga palju välisturiste ratastega






Lõpetuseks külastasime Dagen Hausi, mille uksed olid ka avatud. Kuna Johanna seal sel suvel töötas ja oli parajasti tööl, tegi tema meile väikese ekskursiooni ja tutvustas erinevaid tube.

 Dagen Haus külalistemaja asub Hiiumaal, Kassari saare loodetipul mere äärses Orjaku mõisa kunagises ait-kuivatis. Mõis asutati aastal 1603, kui see anti elamiskohaks rootsi aadlikust riigiametnikule. Mõisa kivihooned ehitati 1840 aastatel. Peahoone on olnud läbi aja tagasihoidlik ja praktiline. Ometi andis lautade, aitade ja teiste kõrvalhoonete rohkus aimdust tolleaegse mõisamajanduse tugevusest.Samast ajast pärit mõisa ait-kuivati asub ühe vähese säilinud hoonena otse endise mõisa südames - täna on siin Dagen Haus külalistemaja oma mõnusa luksusliku kuue toaga.
 




Kommentaare ei ole: