01 detsember 2019

Soome

 Oleme juba 2 suve perega reisimas käinud. Seekord mõtlesin laste soovile vastu tulla ja Soome sõita. Aga et lastel ka midagi huvitavat oleks oli meil reisi põhieesmärgiks Särkänniemi lõbustuspark. Kutsusime ka sõbranna pere kaasa, sest seltsis segasem. Kokku kahe pere peale oli meid 11.
Soome jõudes läksime kohe Korkeasaari loomaaeda. Meie suured tüdrukud soovisid sel ajal pigem Helsingis hängida. Loomaaed pole kuigi suur, pigem selline kompaktne aga läbima pidi ikkagi päris pika maa kaljudel.  Me vist päris kõike ei jõudnudki vaadata.












 ka loomad elavad kaljudel








 imeilus vaade oli kõrgelt kaljusaarelt











 Parajasti kui me kanade aediku kõrval olime, kutsuti lapsi kanu toitma. Aga meie pool-maa lapsi see ei huvitanud :)






Kui lapsed selliste nägudega olid, läksime loomaaiast ära ja suundusime Riihimäele kus oli meil esimese öö kämping Lempivaaras. Seal broneerisime suure saunamaja kuhu mahtusime kõik ööbima.








Koht oli imeilus ja maja kõigi mugavustega. Seal toimus ka mingi vanade autode kokkutulek ja pidu ning tümps kestis varaste hommikutundideni. Ja meile loeti sõnad peale kui rangelt nad kinni peavad öörahu nõudest :)

Hommikul hakkasime kohe Tampere poole sõitma. Ostsime poest lõbustusparki süüa-juua kaasa. Meil oli juba loomaaiast karm kogemus bufee hindade osas. Nimelt ei süvenenud ma väljas olevasse hinnakirja (ma tegelikult isegi ei näinud seda) vaid trampisime kohe sisse, võtsime taldrikud ja tõstsime ühte-teist. Pärast selgus et iga taldrikutäis (Johannesel oli 4 kartulisektorit ja mõned viilud kurki) maksis 16,90€. Ka Marta 4 lihapalli ja lusikatäis kartuliputru. Oleks teadnud, oleks Johannese kartulitükid oma taldrikusse tõstnud. Pealegi polnud see toit kuigi hea ka.


Lõbustuspargis läksime kõigepealt teletorni. 







Ja siis lõbutsema.










Siin sai tellida auto peal tehtud pilti. Pilt maksis 9€. Ma siis pildistasin ise.































 Prillid kuivaks ja uuele ringile :D










 See oli üks jubedatest asjadest

Kõige ägedam oli see parvetamine kus käisin isegi mina.









Vahepeal käisime seal samas asuval Koiramäki pargis. Mis on nagu väike Lottemaa aga loomadega. Väga armas.



 Sattusime etendusele kus siga tegi trikke. Pilt on küll kehv, aga siin ta rullib vaipa lahti.









 Lehma taga on väike vasikas ka










 Suurtel tüdrukutel on nii põnev :)










Käisime ka akvaariumis





Ja teine asi millega sõitsin oli selline helikopteri moodi titekas :) Ja sedagi kõval Marta moosimisel.










Peale lõbustusparki suundusimegi oma teise ööbimiskohta Härmälässe. See ei olnud enam nii moodne ja uhke kui oli eelmine, vaid päris väsinud ja räsitud. Peale meie nägime seal veel telkimas 2 seltskonda ja rohkem inimesi ei kohanud,  kuigi kämpinguid oli väga palju. No oli ka augusti lõpp juba. Koht oli ilus.













Algselt broneerisin 5-kohalise kämpingu kuna seal suuremaid ei olnud. Hiljem selgus et ohutuse mõttes me ei tohigi kuuekesi viieses kämpingus magada. Broneerisin siis veel ühe kahekohalise juurde. Pärast ei käinud muidugi keegi kontrollimas. Ühtegi töötajat seal öösel ei viibinudki. Eelmisel ööl ööbisime ka 11-kesi 8-kohalises majas. Me siis igaks juhuks kõiki lapsi kirja ei pannud. Kõik mahtusid ilusasti ära. Laura ja Johanna magasid lahtikäivas diivanis ja pisikesed poisid kahekesi ühes voodis. Väike Jako sättis küll ennast tüdrukute kõrvale diivanile magama :) Ma ei teagi kes ta üles voodisse viis.


 Meie kahekohaline oli pisike pool-lagunenud, kopituse järgi lõhnav putka

Mind ajavad ikka hämmingusse need tohutud kaljud ...


 Hommikul Helsingisse tagasi sõites tulime vastu meeste soovile, keda oli enamus, külastada tankide muuseumi, mis jäi ka täpselt tee peale ja meil oli õhtuse laevani aega. Ma poleks eales uskunud et seal nii palju tanke võib olla, või et üldse nii palju tanke võib olla :D






















Suurtes angaarides oli päris palju tanke ja kui läksime õue, oli seal ridade kaupa veel tohutul hulgal tanke






 Punker kus elas 20 inimest


Kui alguses oli isegi natuke põnev, siis lõpuks lihtsalt ootasime kuni mehed lõpetavad :)


Kuna laevani oli veel aega, jalutasime natuke Helsingis. Teine seltskond käis Vantaas lennukeid vaatamas. Tagasisõiduks oli meil broneeritud buffee laud. Kuna ostsime piletid ammu saime päris hea soodustuse. Kui muidu maksab buffee 28€ inimene siis me maksime oma perega kokku 54€. Ja me ikka proovisime seal pea kõiki roogi ja veine :) Johannes sai süüa nõrkemiseni kohupiimakooki.





Valik Johanna telefoniga tehtud pilte:

Laevas tehtud pildid








Kui nad Lauraga Helsingis hängisid



















































Teletornis































Meie teise majutuskoha kõrval järve ääres














































































Mis jäi silma: me ei suutnud leida ühtegi kohta kust oleks saanud värsket masinakohvi. Igal pool bensiinijaamades ja R-Kioskites olid kas termosed või kuumal plaadil ära kärssanud kannukohvi. Võõras oli ka see et bensiinijaamades või toidupoodides kus me käisime oli tohutult mänguautomaate ... Ja oi kui odav tundus Eestis jäätis (ka need kõige kallimad) peale Soome reisi, eriti kui pead neid ostma 6tk korraga. Mõnusaid taskukohaseid toidukohti me ei leidnudki ja seetõttu läksime kindla peale välja ja käisime Hesburgeris söömas :) Ühes kohas oli isegi eesti keelt oskav teenindaja :)
Järgmisel aastal reisime ikka jälle soodsamate riikide suunas ja suundume Poola :)

Kommentaare ei ole: